Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ( 26 Ὀκτωβρίου)

1220131026-2348381έγας αθλητής της πίστεως του Χριστού αναδείχθηκε, Αγαπητοί μου,  ο Μεγαλομάρτυς  άγιος Δημήτριος ὁ Μυροβλήτης. Γι’ αυτό και οι πιστοί τον τιμούν. Και με ιδιαίτερη συγκίνηση γιορτάζουν την μνήμη του, ως προστάτου και πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

Ο νεαρός Δημήτριος αγάπησε τον Χριστό με όλη την φλόγα της νεανικής του καρδιάς, γι’ αυτό και προχώρησε με ανδρεία και εκπληκτικό ηρωισμό και στην θυσία της ζωής του, υπέρ του Χριστού, κατά την περίοδο των πιο σκληρών και άγριων διωγμών, επί Δεκίου. (249-251 μ.Χ.)

Οι θρησκευτικοί διωγμοί, ως έκφραση φανατισμοῦ και μισαλλοδοξίας, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας των Χριστιανών. Όπως οι Απόστολοι έτσι και οι πρώτοι χριστιανοί, υπήρξαν ο στόχος των διωγμών, οι οποίοι στην ουσία απέτυχαν στον σκοπό τους και αντί να καταπνίξουν την διδασκαλία του Ναζωραίου, αντίθετα την τόνωσαν.

Όταν οι Χριστιανοί διώκονται:

 Ι. Παίρνουν καινούργια δύναμη και ζωή.

Οι διωγμοί ουδέποτε πτόησαν τους αληθινούς χριστιανούς. Το αντίθετο, τους έκαναν όπως τους Αποστόλους, να κηρύττουν με μεγαλύτερη παρρησία τον λόγο της Σωτηρίας και να θεωρούν τους διωγμούς σαν ένδειξη ιδιαίτερης ευλογίας του Θεού, σ’ αυτούς. Καταδιωκόμενος ο Χριστιανός, αντλεί δύναμη και ζωή.

Εκείνοι οι Χριστιανοί που έβαψαν με το αίμα τους τα Ρωμαϊκά αμφιθέατρα, υπήρξαν οι πρωτεργάτες της μεγάλης εξάπλωσης του Χριστιανισμού στον κόσμο, ώστε να αναγνωρίζει ο κόσμος, χωρίς διάκριση, ότι το αίμα των μαρτύρων υπήρξε ο σπόρος του Χριστιανισμού.

ΙΙ. Διωκόμενοι οι χριστιανοί αποκτούν παρρησία.

Είναι θαυμαστή η παρρησία και το θάρρος που απέκτησαν οι μαθητές του Χριστού, αν και τόσο λίγοι και τόσο ανίσχυροι, απέναντι στους άρχοντες του έθνους τους, καθώς τους έλεγαν: «Κρίνετε εσείς σε ποιον πρέπει να υπακούουμε. Σε σας τους ανθρώπους ή στον Θεό;»

Ο Σωκράτης βρέθηκε σε παρόμοια θέση και είπε στους δικαστές του απολογούμενος: «πρέπει να πειθαρχώ στον Θεό μάλλον, παρά σε εσάς».

Ο Χριστός είπε: «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή». Συνεπώς εκείνος που ζει σύμφωνα με την αλήθεια, ζει κατά Χριστόν, και ο ζων κατά Χριστόν, λαμβάνει θάρρος και δύναμη και παρρησία, όσο και αν διώκεται.

 ΙΙΙ. Διωκόμενοι οι χριστιανοί δίνουν την Χριστιανική τους Μαρτυρία.

«Δεν δυνάμεθα» είπαν οι απόστoλοι Πέτρος και Ιωάννης, να μην λαλώμεν όσα είδομεν και ακούσαμεν».

Στην ζωή του κάθε Χριστιανού υπάρχουν πράγματα που είδε και άκουσε. Πράγματα που εδραιώθηκαν μέσα στην καρδιά και στην συνείδησή του.

Δεν είναι πάντοτε ανάγκη να διακηρύττει ο Χριστιανός τι είναι, αρκεί εκείνο που είναι, να το δείχνουν οι πράξεις του, και εκείνο που πράττει, να είναι απόρροια της ενέργειας του Χριστού στην καρδιά του. Είναι πλέον αδιαφιλονίκητη αλήθεια, ότι ο Χριστιανός μέσα στον αμαρτωλό και πονηρό κόσμο, επισύρει εναντίον του την οργή, τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς, τους διωγμούς, και πολλές φορές τον θάνατο. Αυτά όμως δεν θα τον πτοήσουν, εάν ο Χριστός πράγματι ζει και κυριαρχεί στην ζωή του. Αντίθετα θα κάνουν την μαρτυρία του, για τον Χριστό, εντονότερη, πιο θαρραλέα και αποτελεσματικότερη.

Σήμερα οι χριστιανοί διώκονται;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Μάλιστα και σήμερα οι Χριστιανοί διώκονται! Διώκονται και οδηγούνται στον θάνατο σε πολλά μέρη του κόσμου. Διαβάστε και θα πληροφορηθείτε!

Καλά, θα πείτε.Αυτά μπορεί να συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Στην Χώρα μας άραγε τι συμβαίνει;

Απαντώ ευθέως: Στην σύγχρονη Ελλάδα διώκεται και ο Χριστός και η Εκκλησία του Χριστού! Βέβαια εδώ δεν έχουμε βίαιους θανάτους των πιστών, δεν έχουμε μάρτυρες. Έχουμε όμως το Μαρτύριο της συνειδήσεως.  

Ο Χριστός και σήμερα στην χώρα μας, διώκεται!  Γι αυτό:

•Από τις ταυτότητές μας βγήκε η ένδειξη "χριστιανός Ορθόδοξος".

•Από μερικές σχολικές αίθουσες αφαιρέθηκε η εικόνα του Χριστού.

•Σε μερικά Σχολεία καταργήθηκε η πρωινή προσευχή.

•Καταργήθηκε ολοσχερώς ο Κυριακάτικος εκκλησιασμός των σχολείων.

•Κατά τον εορτασμό της εορτής των Γραμμάτων, δηλ. της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ο εκκλησιασμός περιορίσθηκε.

•Η θρησκευτική παιδεία του Λαού μας είναι επιδερμική, επιφανειακή και επίπλαση!

•Η σχέση με την Εκκλησία δεν είναι οργανική και ουσιαστική!

•Τα ιερά Μυστήρια τόσο του Γάμου όσο και της Βαπτίσεως ἐπαψαν να έχουν τον βαθύ μυστηριακό τους χαρακτήρα! Δεν αποτελούν πλέον σύναξη της εκκλησιαστικής Κοινότητας για να προσευχηθεί,  είτε για το ζευγάρι των νεονύμφων, είτε για το νεοφώτιστο Νήπιο! Εξέπεσαν και έγιναν κοσμικά γεγονότα! Κατάντησαν να είναι μία ευκαιρία επίδειξης, χλιδής και άσεμνης ενδυμασίας.

•Το μάθημα των Θρησκευτικών το πολεμούν! Θέλουν να το καταργήσουν από τα σχολεία! Τείνει να γίνει μάθημα θρησκειολογίας, ενώ προσπαθούν να καθιερώσουν το μάθημα της Γιόγκα!

•Από το Σύνταγμα της Ελλάδος κατάβάλλεται προσπάθεια να αφαιρεθεί η επίκληση του ονόματος της Παναγίας Τριάδος!

•Οι Επίσκοποι και οι Ιερείς μας δέχονται την περιφρόνηση των πολλών, μερικές φορές και προπηλακίζονται!

•Οι αιρέσεις, εν ονόματι της ελευθερίας, ενεργούν ανενόχλητες το ψυχοφθόρο έργο τους.

•Οι ψευδάρτυρες  του Ιεχωβά αλωνίζουν ανενόχλητοι!

•Η συζήτηση περί χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας επανέρχεται όλο και πιο συχνά στην επικαιρότητα. Οι συζητήσεις  γίνονται όλο και πιο έντονες. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Και βέβαια να χωρίσει η Εκκλησία από το κράτος. Να δούμε ποιος θα ζημιώσει, η Εκκλησία ή το κράτος;

•Η Εκκλησία του Χριστού χλευάζεται και απωθείται στο περιθώριο της ζωής!

Διώκονται, λοιπόν, οι Χριστιανοί στην Ορθόδοξη Ελλάδα;

•Ναι! Διώκονται ύπουλα και έντεχνα!

•Διώκονται οι ευσεβείς, οι έντιμοι, οι σώφρονες, οι αφωσιωμένοι στο στεφάνι τους, οι αγνοί και οι άμεμπτοι! Εκείνους τους οποίους ευλογεί ο Χριστός, τα κοσμικά όργανα του διαβόλου τους καταρώνται, και τους καταδιώκουν.

Τα παλληκάρια του Χριστού, Αγαπητοί μου,  δεν θέλουν, δεν ζητούν την φιλία του κόσμου. Προχωρούν ατρόμητοι στρατιώτες, στην παράταξη του Χριστού, και λαμπρύνουν το στράτευμα της Εκκλησίας του Χριστού,  διότι ο Θεός τους ενδυναμώνει. Διότι σ’αυτούς «εχαρίσθη ου μόνον το εις Χριστόν πιστεύειν, αλλά και το υπέρ Αυτού πάσχειν», όπως ακριβώς οι Μεγαλομάρτυρες και συνεορτάζοντες άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης και ἅγιος  Νέστορας.     

Εκτύπωση