Η Γ Ι Ο Γ Κ Α

«Εγερθήσονται γαρ ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήται και δώσουσι σημεία μεγάλα και τέρατα, ώστε πλανήσαι, ει δυνατόν,  και τους εκλεκτούς». ( Ματθ. 24, 24-25)

Η εποχή μας, είναι εποχή μεγάλης  πνευματικής σύγχυσης και αποστασίας από το θέλημα του Θεού. Πατέρας αυτής της κατάστασης και της αποστασίας είναι ο διάβολος, ο οποίος χρησιμο- ποιεί ανθρώπους τους οποίους παρασύρει στην πλάνη, για να επιτύχει  το ανθρωποκτόνο σχέδιό του. Την σύγχυση αυτή καλλιεργούν κυρίως οι ομάδες της λεγόμενης «Νέας Εποχής του Υδροχόου».
   Βασική τους διδασκαλία είναι ότι όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο. Όλες οι θρησκείες είναι δρόμοι που οδηγούν, όπως λένε, στον ίδιο σκοπό. Να όμως που ο ίδιος ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, τους διαψεύδει λέγοντας στο ιερό Ευαγγέλιο: «Εγώ ειμί η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή» (Ιω.,14,6). Συνεπώς, δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι που οδηγούν στη σωτηρία, παρά ένας και μοναδικός που είναι ο Χριστός και η Εκκλησία του.
   Οι κήρυκες της σύγχυσης αυτής ταυτίζουν τη χριστιανική προσευχή με την γιόγκα και τον διαλογισμό, που είναι τεχνικές των ανατολικών θρησκειών και του αποκρυφισμού.
   Η γιόγκα, όπως αποδεικνύει η ιστορία, οι μέθοδοι και ο στόχος της, αποτελεί αναμφισβήτητα θρησκευτική πρακτική. «Γιόγκα είναι ο πρακτικός τρόπος για να βαδίσουμε στο μονοπάτι της επιστροφής μας, δηλαδή, στον Θεό… και ο σκοπός όλων των συστημάτων γιόγκα είναι η ένωση και η απορρόφηση της ψυχής στην Πηγή της, τον Θεό».


  Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική, «η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες αναπνευστικές κινήσεις και στάσεις του σώματος με σκοπό να επιτευχθεί η ένωση πνεύματος, σώματος και ψυχής».
   Η γιόγκα -λένε- είναι «σύστημα επιστημονικό». Πολλοί άνθρωποι στην Δύση εντυπωσιάζονται ή προσελκύονται στα διάφορα είδη της γιόγκα επειδή υποφέρουν από δύο βασικά προβλήματα :
   1-Από το άγχος και τα ψυχολογικά προβλήματα, και
   2-κυρίως από μία παντελή άγνοια του τι είναι η γιόγκα.
  Ταυτόχρονα οτιδήποτε προσφέρεται ως «επιστημονικό» γίνεται εύκολα αποδεκτό στον απλό κόσμο που διακατέχεται από δέος προς ό,τι προβάλλεται ως επιστήμη, χωρίς καν να εξετάζει  αν υπάρχει η παραμικρή σχέση με την επιστήμη.
   Η γιόγκα εξαπλώθηκε στην Δύση διαφημιζόμενη ως «γυμναστική» που οδηγεί σε «χαλάρωση, ψυχοσωματική ευεξία, απαλλαγή από το άγχος, ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος, βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και εξισορρόπηση του εγκεφάλου».
  Αν και η γιόγκα έχει γίνει γνωστή ως μέθοδος σωματικής εκγύμνασης, δεν είναι πνευματικά ουδέτερη. Οι στόχοι της δεν αφορούν μόνο στο σώμα, αλλά επεκτείνονται κυρίως στο πνεύμα. Διαβάζουμε σε σχετικό εγχειρίδιο «Η γιόγκα είναι κάτι παραπάνω από μία απλή σειρά ασκήσεων». «Η τακτική άσκηση γιόγκα δημιουργεί αρμονία ανάμεσα στο πνεύμα και το σώμα… προκειμένου να βοηθήσει το άτομο να απε-λευθερώσει και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές του… Η πρακτική της γιόγκα αποτελεί απλώς το μέσο με το οποίο ανακαλύπτουμε και απελευθερώνουμε την έμφυτη σοφία. Η γιόγκα ανοίγει τις πόρτες στις πραγματικές δυνατότητες που έχουμε σαν άτομα μέσα από ένα σύστημα συνειδητών ασκήσεων, που εκπαιδεύουν όχι μόνο το σώμα, αλλά και την αναπνοή και, σε τελική ανάλυση, το πνεύμα».
    Σήμερα η γιόγκα έχει μία τρομακτική εξάπλωση σε χώρες χριστιανικές. Από τα Βουδιστικά μοναστήρια έχει περάσει στα σαλόνια της Δύσης. Την συναντά κανείς σε διάφορες ομάδες Ινδουιστικού και Βουδιστικού προσανατολισμού, σε πλήθος νεοεποχίτικων αποκρυφιστικών ομάδων και παραθρησκευτικών οργανώσεων.
    Την συναντά κανείς σε γυμναστήρια, σχολές χορού, σε πολιτιστικούς συλλόγους, ακόμα και σε σχολεία. Υπάρχουν πολλά κέντρα και ομάδες στην Ελλάδα που οργανώνουν μαθήματα γιόγκα, ακόμα και για εγκύους και για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Λένε ότι η γιόγκα απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε φυλής, θρησκείας ή δόγματος.
    Για τον Χριστιανό η γιόγκα είναι ασυμβίβαστη με την διδασκα-λία και τα δόγματα της πίστεώς του.
   Παρόλα αυτά, αν και ζούμε σε  ένα χριστιανικό κράτος, με εντολή του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων  εισάγεται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως η θρησκεία της γιόγκα. Βέβαια ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν έμεινε αδρανής. Οι Εκπαι-δευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής υπέβαλλαν ένσταση για την άρση της αποφάσεως αυτής.
   Είναι όμως λυπηρό το γεγονός όταν διαβάζει κανείς στα φυλλάδια των δραστηριοτήτων των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας μας, ότι ανάμεσα στις άλλες τους δραστηριότητες, δημιουρ- γούν και τμήματα διδασκαλίας γιόγκα. Και συγκεντρώνονται δύο φορές την εβδομάδα για να παρακολουθήσουν μαθήματα γιόγκα. Γίνεται δε περισσότερο λυπηρό το γεγονός όταν μέλη των συλλόγων αυτών είναι και ορθόδοξοι χριστιανοί. Ποιά, λοιπόν, είναι η αντίδραση, η διαμαρτυρία και η μαρτυρία αυτών των χριστιανών;  Ο καθένας βέβαια είναι ελεύθερος να ασπαστεί τον Ινδουισμό, τον Βουδισμό και τις όποιες θρησκευτικές πρακτικές θέλει, αλλά εν γνώσει του και όχι πλανώμενος.
   Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ορθόδοξοι Χριστιανοί, ότι η γιόγκα δεν έχει απολύτως  καμία σχέση με την ορθόδοξη πίστη.
  Η γιόγκα δεν είναι απλή και αθώα μέθοδος χαλάρωσης, δεν είναι τρόπος αποβολής του άγχους, δεν είναι μέθοδος σωματικής ευεξίας, όπως διαφημίζεται, αλλά στάδιο του ινδουιστικού διαλογισμού και των ανατο-λικών θρησκειών, που συνδέεται με την αντιχριστιανική θεωρία της μετεμψύχωσης.
  Στις διάφορες σχολές γιόγκα διαπιστώνουμε την άμεση εξάρτηση των ασκουμένων από ινδουιστή δάσκαλο (γκουρού) που τους καθοδηγεί και τους αλλάζει το ορθόδοξο χριστιανικό τους όνομα. Οι διάφορες τεχνικές της γιόγκα δεν έχουν σχέση με την επιστήμη, αντίθετα έχουν τα χα-ρακτηριστικά της μαγείας.
   Η ενασχόληση με την Γιόγκα κρύβει ψυχικούς και σωματικούς κινδύνους.  
  Η «Νέα Εποχή του Υδροχόου», που πολεμά την Mία, Αγία, Kαθολική και Αποστολική Εκκλησία, την Ορθοδοξία μας, κατακλύζει την χώρα μας με την προβολή της γιόγκα για να παραπλανήσει με το δαιμονικό δόγμα, πως οι θρησκείες είναι ίδιοι δρόμοι που οδηγούν στον ίδιο σκοπό.
   Καλούμε τους ορθοδόξους Χριστιανούς και κυρίως τους νέους της Χώρας μας, να αντισταθούν στα ιδεολογικά προστάγματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, να συνδεθούν με την Ενορία τους και τους Ιερείς τους για να γνωρίσουν την ορθόδοξη άσκηση και πνευματικότητα.
  Η ενασχόληση με την γιόγκα είναι για τους ορθοδόξους Χριστιανούς ασυμβίβαστη με την διδασκαλία και τα δόγματα της Πίστεώς τους.
  Η ενασχόληση με την γιόγκα είναι άρνηση της Ορθοδόξου Πίστεως και βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος.

Εκτύπωση