Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

19α μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, όταν το ρολόι χτυπάει 12 ακριβώς, ένα έτος — με τις πίκρες και τις χαρές του — σβήνει, και ένα νέο έτος ανατέλλει. Το παλαιό ανήκει πλέον στην Ιστορία. Οι 365 ημέρες του έχουν περάσει!
newsyearexo1Το σκεφθήκατε, Αγαπητοί μου, αυτό; Τί πράξαμε κατά το διάστημα των 365 ημερών; Είμαστε χρεωμένοι γι' αυτές τις ημέρες. Για να καταλάβετε την ευθύνη που έχουμε για τον χρόνο που περνάει, θα σας παρουσιάσω μία εικόνα, ένα παράδειγμα παραβολικό.

Κάποιος βασιλιάς είχε πολλούς υπηκόους. Επειδή τους αγαπούσε, μία μέρα έκανε σε όλους από ένα δώρο. Τους έδωσε από ένα πουγκί γεμάτο χρυσά νομίσματα. Το πήραν οι άνθρωποι, το άνοιξαν, κι άρχισαν να μετράνε τα νομίσματα. Μετρούσαν, μετρούσαν... Όλοι βρήκαν το ίδιο. Μέσα στο πουγκί του καθενός υπήρχαν 8.760 χρυσά νομίσματα, 8.760 λίρες! Μεγάλο το ποσό. Το έδωσε ό βασιλιάς από καλοσύνη, για να το χρησιμοποιήσουν για το καλό το δικό τους και των άλλων. Αλλά αυτοί τί έκαναν, μπορείτε να φανταστείτε; Αντί με τα χρήματα αυτά να βοηθήσουν την οικογένειά τους και τους συνανθρώπους τους, πήραν το πουγκί, πήγαν κοντά στο ποτάμι, το άνοιξαν και άρχισαν να πετάνε μία - μία τις λίρες μέσα στο νερό. Όλες τις λίρες τις πέταξαν στο ποτάμι! Αν ήταν κάποιος εκεί και τους έβλεπε, θα έλεγε, ότι αυτοί τρελλάθηκαν.

Αυτή είναι ή παραβολή, Αγαπητοί μου.

Ποιός είναι αυτός ο βασιλιάς; Είναι o Θεός.
Ποιοί είναι οι άμυαλοι υπήκοοι; Εμείς.
Και ποιός είναι αυτός ο αριθμός 8.760;

Πιάστε μολύβι, κάντε ένα πολλαπλασιασμό και θα το βρείτε. Κάθε ημερονύκτιο που περνάει έχει 24 ώρες, και όλος ο χρόνος έχει 365 ημέρες. Οι 365 ημέρες επί 24 ώρες μας κάνουν 8.760 ώρες. Τόσες ώρες έχει όλο το έτος. Από την 1η Ιανουαρίου του παλαιού έτους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πέρασαν, Αγαπητοί μου, 8.760 ώρες. Μέσα στο διάστημα αυτό τι κάναμε; Τις αξιοποιήσαμε ή μοιάζουμε μ' εκείνους που πέταξαν στο ποτάμι όλες τις λίρες τους; Ας κάνουμε μία έρευνα, έναν υπολογισμό για τον εαυτό μας.
8.760 ώρες! Μεταξύ των ωρών αυτών υπάρχουν άραγε ώρες τις οποίες αφιερώσαμε σε ακρόαση του θείου λόγου και σε μελέτη της Αγίας Γραφής; Υπήρξαν ώρες πού τρέξαμε να ακούσουμε το θείο κήρυγμα και ώρες που ανοίξαμε το Ευαγγέλιο; Αν υπάρχουν, είμαστε μακάριοι. Έτσι αρχίζει το Ψαλτήρι: «Μακάριος», λέει, καλότυχος κ' ευτυχισμένος, ποιος; αυτός πού έχει λεφτά, πολυκατοικίες επιχειρήσεις και λιμουζίνες; «Μακάριος», λέει, ο άνθρωπος, «ος ουκ επορεύθη εν βουλή ασεβών. .. αλλ' η εν τω νόμω Κυρίου το θέλημα αυτού, και εν τω νόμω αυτού μελετήσει ημέρας και νυκτός» (Ψαλμ. 1,1-2). Μακάριος όποιος παίρνει στα χέρια του τη Γραφή και τη διαβάζει. Ερωτώ, λοιπόν, τον περασμένο χρόνο ο φύλακας Άγγελός μας, μας είδε να κρατάμε στα χέρια το Ευαγγέλιο και να το διαβάζουμε; Ο Χριστός ο ίδιος λέει: «Μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν» (Λουκ. 11,28).
Πέρασαν 8.760 ώρες. Σάς ερωτώ: Μέσα σ' αυτές υπήρχε καμία ώρα που αφιερώσαμε σε προσευχή;
Στα παλαιά τα χρόνια οι Χριστιανοί διέθεταν ώρες ολόκληρες για προσευχή. Τώρα; Υπάρχει ώρα που ο φύλακας Άγγελός μας, μας βλέπει γονατισμένους να προσευχόμαστε στον Θεό; Αν ξέραμε τη δύναμη της προσευχής και τί χάνουμε πού δεν προσευχόμαστε! Πόσα άλυτα προβλήματα (προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά κ.ά.) θα είχαμε λύσει αν χρησιμοποιούσαμε το κλειδί αυτό που μας δίνει ο Θεός! Πόση παρηγοριά έχει η ώρα που λέμε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με!»
Πέρασαν 8.760 ώρες. Μέσα σ' αυτές είχαμε κάποια ώρα και ημέρα νηστείας; Ορισμένες ημέρες, όπως την Τετάρτη, την Παρασκευή, και τις άλλες καθιερωμένες νηστείες, πρέπει ο χριστιανός  να νηστεύει. Δυστυχώς, μερικοί σβήσανε τις ημέρες της νηστείας, καταλύουν ακόμη και τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο διάβολος  πήρε γομολάστιχα και τα έσβησε όλα αυτά.
Πέρασαν 8.760 ώρες! Σας ερωτώ μέσα σ' αυτές μήπως υπάρχει και μία ώρα μετάνοιας και εξομολόγησης;
Η εξομολόγηση είναι ώρα ευλογημένη, ώρα που βάζεις τον διάβολο κάτω και τον πατάς. είναι ώρα που επάνω στον ουρανό παιανίζει η μουσική των Αγγέλων. Είναι η ώρα που γονατίζεις μπροστά στον πνευματικό και ανοίγεις το στόμα σου όχι να κατηγορήσεις και να κατακρίνεις άλλον, αλλά για να πεις: «Ήμαρτον, Θεέ μου, συχώρεσέ με!» Και έχουμε να πούμε πολλά αμαρτήματα. Εξοικονομήσαμε μία ώρα να πάμε στον εξομολόγο να ανοί-ξουμε την καρδιά μας, να κλάψουμε και να του πούμε: «Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ» και «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου;» (Λουκ.18,13123,42) Το κάναμε αυτό τον περασμένο χρόνο;
Πέρασαν 8.760 ώρες. Μήπως λησμοήσαμε και μία άλλη ώρα, ώρα χρυσή; Είναι η ώρα της ελεημοσύνης. Ανοίξαμε το χέρι μας  και δώσαμε κρυφά, μυστικά, με την καρδιά μας, κάτι από τον κόπο και τον ιδρώτα μας σε ένα δυστυχισμένο άνθρωπο; Χέρι που σκορπάει το καλό, είναι χέρι Θεού, είναι χέρι Χριστού.
Πέρασαν 8.760 ώρες. Μέσα σ' αυτές υπήρχε άραγε και η κορυφαία ώρα, η ώρα της θείας Κοινωνίας;
Είναι η ώρα που μετανοημένος, εξομολογημένος, καθαρισμένος, αφού έχουμε αγαπηθεί με τον εχθρό μας, και με το δάκρυ του ληστή στα μάτια μας, πλησιάζουμε μπροστά στην ωραία Πύλη και κοινωνούμε των αχράντων Μυστηρίων. «Λάβετε φάγετε...» (Ματθ. 26,26). Η ώρα αυτή δεν συγκρίνεται, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται. είναι υπεράνω όλων των ωρών.
Υπάρχουν λοιπόν τέτοιες ώρες; Δεν έχουμε δυστυχώς τέτοιες ώρες. Οι ώρες μας είναι ώρες αμαρτίας, ώρες διαβόλου, μόνο ώρες Θεού δεν είναι. Σπαταλούμε τον χρόνο, σαν αυτούς πού πέταξαν τις λίρες στο ποτάμι.
8.760 ώρες έχει το έτος και 68 ώρες έχει η εβδομάδα. Χριστιανέ μου, αφιέρωσε στον Θεό μία ώρα την εβδομάδα και έλα στην Εκκλησία! Ώρες ολόκληρες διαθέτεις αλλού, για τον Θεό τίποτα; Τον ξεχάσαμε. Είμαστε γενεά μοιχαλίς, δέντρα άκαρπα κατάλληλα μόνο για τη φωτιά. Το λέει ο Ιωάννης ο Βαπτιστής: «Παν δένδρο μη ποιούν καρπό καλόν, εκκόπτεται και εις το πυρ βάλλεται» (Ματθ. 7,19).
Τί πρέπει να κάνουμε; Εμένα ρωτάτε; Ρωτήστε τον άγιο  Ιωάννη. Τί λέει ο άγιος Ιωάννης; Μία λέξη, ένα κλειδί μας δίνει: «Μετανοείτε» (Ματθ. 3,2), δηλαδή αλλάξτε μυαλό, αλλάξτε δρομολόγιο, γιατί όπως πάτε θα βρεθείτε στον γκρεμό, στην κόλαση. Αλλάξτε πρόγραμμα, αξιοποιήστε τον χρόνο που χαρίζει ο Θεός, μη τον σπαταλάτε.
Αν μπορούσαμε, Αγαπητοί μου, να ακούσουμε τί ζητούν οι κολασμένοι στον Άδη! Ξέρετε τί θέλουν; Μία στιγμή, ένα δευτερόλεπτο, να ξαναγύριζαν στη ζωή, για να πουν «Ήμαρτον» και «Μνήσθητί μου, Κύριε, εν τη βασιλεία σου» (Λουκ. 15,18,21· 23,42). Γι' αυτό εμείς μην χάνουμε καιρό. Ας συναισθανθούμε τι χάσαμε. Ας μετανοήσουμε και ας κλάψουμε. Και στο εξής να προσπαθήσουμε όλες οι ώρες του νέου έτους να αξιοποιηθούν. Να δώσουμε υπόσχεση στον Θεό, εφέτος ο διάβολος να μην κερδίσει ούτε μία ώρα. Όλες οι ώρες, όλες οι μέρες, όλες οι  εβδομάδες, όλη η ζωή μας να είναι κοντά στον Θεό, κοντά στους Αγγέλους, κοντά στην Παναγία, για να 'χουμε την ευλογία του Χριστού εις τους αιώνας των αιώνων.      

Εκτύπωση