Τρίτη
7 Δεκεμβρίου

Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων, Γερασίμου του ασκητού του εξ Ευβοίας

AgiografikaAnagnosmata

Anakoinoseis

Anakoinoseis

diahoristiko20
Top ploigisi
bottom ploigisi

Sevasmiotatos

bottom Eortologio

Dimiourgies

diahoristiko20

Πανηγύρισε ο Τσεσμές (Κρήνη) για τον πολιούχο του άγιο Χαράλαμπο.

paralia
18υγκίνηση και κατάνυξη επικράτησε το πρωί της Παρασκευής (10 Φεβρουαρίου 2017) στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Χαραλάμπους Τσεσμέ (Κρήνη) με τον Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο να τελεί πανηγυρική θεία Λειτουργία παρουσία των λιγοστών χριστιανών, αλλά και της Προξενικής Αρχής της Ελλάδας στην Σμύρνη. Συλλειτούργησαν ο πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Κατζιγκάς, Εφημέριος του ιερού Ναού της αγίας Φωτεινής Σμύρνης  και ο Διάκονος της Σειράς του Οικουμενικού Θρόνου Γρηγόριος.

agiosxaralampos
Για πρώτη φορά μετά την καταστροφή του 1922, ο Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος τελεί θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Χαράλαμπους που αποτελούσε την έδρα της Μητρόπολης Κρήνης πριν από 95 χρόνια, και η δεύτερη συνεχόμενη μετά την ιστορική περυσινή πατριαρχική θεία λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.


Η εικονα του αγίου Χαραλάμπους η οποία είναι αντίγραφο της εικόνας  που διασώθηκε από τους Τσεσμελήδες και βρίσκεται σήμερα στην Χίο, μεταφέρθηκε από τον Ιερό Ναό της αγίας Φωτεινή Σμύρνης, στον επιβλητικό Ναό του αγίου Χαραλάμπους με τους 12 μαρμάρινους κίονες, που σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο.DSC03318
 O μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, 760 τ.μ. 40 μέτρα μήκος και 19 μ. πλάτος . Στηρίζεται σε 24 κίονες από κόκκινο μάρμαρο που χωρίζουν τα κλίτη του που είναι αφιερωμένα το μεν βόρειο στην Παναγία το δε νότιο στον αγιο Στέφανο. Οι αγιογραφίες είναι του Παριανού ζωγράφου Ιωάννη Σιταρά....
Ο Ναός του αγίου Χαραλάμπους αποπερατώθηκε το 1832, χτισμένος πάνω σε παλαιότερο κτίσμα που καταστράφηκε το 1821. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή άλλαξε διαρρύθμιση καθώς κατεδαφίστηκε ο εξωνάρθηκας και έμεινε στο κενό η δυτική πρόσοψη του κυρίως Ναού με τις τρεις εισόδους. naosΤώρα πια αγιος Χαράλαμπος έχει καθαριστεί και αναπαλαιωθεί.
Από το 1992 έχει μετατραπεί σε χώρο ποικίλων εκδηλώσεων, παραχωρημένος στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τσεσμέ.  Με την φιλέλληνη πρόθεση των κατοίκων του Τσεσμέ, απολαμβάνει εν μέρει τον σεβασμό που δικαιούται. Τουλάχιστον αναδεικνύεται το μνημείο, για το μέγεθος και την μεγαλοπρέπειά του.
 Η Τουρκία δαπάνησε το ποσό του 1.627.218 εκ. τουρκικών λιρών για την ανακατασκευή του. Από τις τοιχογραφίες η μόνη που έχει σωθεί ατόφια είναι αυτή του Παντοκράτορα.

fotoraf 5

DSC03620

DSC03612

 

 

DSC03891

fotoraf 4

 

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ