Τρίτη
7 Δεκεμβρίου

Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων, Γερασίμου του ασκητού του εξ Ευβοίας

AgiografikaAnagnosmata

Anakoinoseis

Anakoinoseis

diahoristiko20
Top ploigisi
bottom ploigisi

Sevasmiotatos

bottom Eortologio

Dimiourgies

diahoristiko20

ΕΟΡΤΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Α) Γ΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ

(4-8 Μαΐου 2017)

001

Υπό την αιγίδα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε από την Ορθόδοξο Κοινότητα Σμύρνης, για τρίτη συνεχή χρονιά, Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο στην Σμύρνη, υπό την φιλόξενη στέγη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, και στην Έφεσο, με αφορμή την μνήμη του αγίου και ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου (4-8 Μαΐου 2017). 

Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν θεολόγοι, ιστορικοί και φιλόλογοι από την Τουρκία και το εξωτερικό, ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι και ειδικοί ερευνητές στην γραμματεία των πρώτων χριστιανικών αιώνων, είχε ως θέμα: «Οἱ Ἀποστολικοί Πατέρες καί ἡ ἐποχή τους». 

Σε ειδικές επιστημονικές εισηγήσεις παρουσιάστηκαν τα του βίου και του έργου, οι συνθήκες δράσεως, η θεολογική καθώς και η εν γένει εκκλησιαστική συμβολή των λεγομένων Αποστολικών Πατέρων, των ανδρών που διαδέχθηκαν τους Αποστόλους του Χριστού και απετέλεσαν τους πρώτους μεγάλους θεολόγους και διδασκάλους του Χριστιανισμού. 

 

Από τις εισηγήσεις και την συζήτηση που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι οι Αποστολικοί Πατέρες, ορισμένοι εκ των οποίων συνδέθηκαν ιδιαίτερα με την χριστιανική κοινότητα της Σμύρνης των δύο πρώτων αιώνων (λ.χ. ο Ιγνάτιος ο Θεοφόρος και ο Πολύκαρπος Σμύρνης), κινούμενοι σε ένα νέο για το Ευαγγέλιο ιστορικο-πολιτισμικό περιβάλλον, έθεσαν τις ερμηνευτικές και ποιμαντικές βάσεις για την περαιτέρω διοργάνωση της Εκκλησίας, με κέντρο την Ευχαριστία, τον Επίσκοπο, το Μαρτύριο και την καθημερινή της μαρτυρία. Διετύπωσαν θεμελιώδεις αρχές για τις σχέσεις και την συνεργασία κάθε τοπικής Εκκλησίας με τις ανά την Οικουμένη Εκκλησίες, καθώς και την εκάστοτε κρατική και επιχώρια εξουσία, για την ανάπτυξη της προσευχητικής, της ομιλητικής και της απολογητικής της Λειτουργίας, για την διεύρυνση της θεολογικής της γλώσσας, του αισθητικού κριτηρίου και του κανονικού της προσανατολισμού, για την εκλέπτυνση του ηθικού, του κοινωνικο-πολιτικού και πολιτισμικού της αισθητηρίου, για την καταχώρηση της ίδιας της Λειτουργίας της παραδόσεως χάριν της διαφυλάξεως της ενότητος και της πιστότητος στην Ευαγγελική και Αποστολική πίστη και διδασκαλία. 

Η μελέτη του έργου των λεγομένων Αποστολικών Πατέρων (Ιγνατίου και Πολυκάρπου, Κλήμεντος Ρώμης και Ερμά), επιτακτική όσο ποτέ στις ημέρες μας, λόγω του θεολογικού βάθους και του εκκλησιαστικού τους ρεαλισμού, μας υπενθυμίζει την ανάγκη της ενότητος στα αναγκαία, της υπεύθυνης συνεργασίας και της ευαισθησίας στα κοινά, της τόλμης στην επικαιροποίηση του χριστιανικού μηνύματος και την ειλικρινή ομολογία, της ετοιμότητας στην απολογία ή τη μαρτυρία, της αυθεντικότητας στην λειτουργική έκφραση, την άσκηση και την προς αλλήλους διακονία. 

Το μήνυμα των Αποστολικών Πατέρων από την σύγχρονη χριστιανική Ιωνία, μήνυμα Σταυρού και Αναστάσεως, ομολογίας και ελπίδος, πιστότητας και θυσίας, αποτελεί μία διαρκή πρόσκληση για την ειρηνική συνύπαρξη, συνεργασία και αλληλοπεριχώρηση λαών και πολιτισμών, θρησκευτικών παραδόσεων και διαφορετικών πολιτικών, που οφείλουν να έχουν πάντοτε ως αποδέκτη της διακονίας τους τον πολλαπλώς αναζητούντα την αλήθεια άνθρωπο, τον αλγούντα για την επιστροφή του στην ίδια πατρίδα, για την επικράτηση της κατά Θεόν ισότητας και ειρήνης, της θείας και της ανθρώπινης δικαιοσύνης.

Β) Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΟ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ (8 Μαΐου 2017)

001

DSC09184Κήρυκας αγάπης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Δευτέρα 8 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αποστόλου της Αγάπης, Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στην θεία λειτουργία που χοροστάτησε, στη Βασιλική του Αγίου στην Ακρόπολη της Αρχαίας Εφέσου. 

Η θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε στα ερείπια της Ιουστινιάνειας Βασιλικής επί του χώρου όπου πιστεύεται ότι ετάφη ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού. «Η αγάπη νικά», διακήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που δεν παρέλειψε, σε ένα λαμπρό περιβάλλον, να αναφερθεί «στις μυστικές φωνές και τα αναστάσιμα άσματα του πλήθους των προαπελθόντων πατέρων ημών, οι οποίοι είτε ετελειώθησαν εδώ μαρτυρικώς είτε εξερριζώθησαν από τα ιερά και αιματόβρεκτα χώματα της Ιωνίας, αλλά άφησαν οπίσω και ιδιαιτέρως εις τα ιερά των προσκυνήματα αυτή την ιδίαν την καρδίαν των». «Σήμερον, και πάλιν, χαίρουν και πανηγυρίζουν μαζί μας, καθώς αξιούμεθα να προσφέρομεν την αναίμακτον θυσίαν εις τόπον άγιον και ιερόν», κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο οποίος και στην διάρκεια της θείας Λειτουργίας χειροτόνησε σε Διάκονο τον γραμματέα του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα, Ελευθέριο Χρυσοχόο.  355299630617FF8D762D18E6C133511C6DAAC06A35F16380D9pimgpsh fullsize distr

YPODOXH 2

Το  βράδυ της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της Α.Θ.Π. τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον. Κατά την διάρκεια του δείπνου  ο  Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ως ευλογία και ευαρέσκεια  στον μεν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμύρνης Αρχιερατικό Εγκόλπιο, στον δε τακτικό εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Σμύρνης π. Αθανάσιο Κατζιγκά, επιστίθιο Σταυρό.EYLOGIA 1

Γ) Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΧΟΤΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ, ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εχθές αργά το απόγευμα, αμέσως μετά την άφιξή του στην περιοχή της Σμύρνης, χοροστάτησε στον Εσπερινό, στον Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην ορεινή Έφεσο, στον Κιρκιντζέ.

Το απόγευμα, σήμερα, και μετά από συναντήσεις του με εκπροσώπους φορέων της περιοχής Εφέσου, χοροστάτησε στον Εσπερινό, στα ερείπια του αρχαίου Ναού της Θεοτόκου, στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου (Διπλή Εκκλησία της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου). 

Δ) Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΙΝΕΜΕΝΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Τρίτη 9 Μαϊου 2017, στην θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ιερό Ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Μαινεμένη.Στo τέλος της oποίας ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των αναπαυομένων στην περιοχή «πατέρων καί ἀδελφῶν ἡμῶν, τῶν τε εἰρηνικῶς κοιμηθέντων καί τῶν μαρτυρικῶς τελειωθέντων». 

Το απόγευμα, της ίδιας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβηκε στον ΡΚαθολικό Ναό του αγίου Πολυκάρπου όπου τον υποδέχθηκε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Lorenzo Piretto καθώς επίσης Κληρικοί και λαϊκοί της Κοινότητάς τους. Παρακολούθησε την από τον ελλογ. Καθηγητή της Αρχαιολογίας κ. Francesco D ´Andria παρουσίαση των ανασκαφών που έγιναν στην Ιεράπολη (Pamukkale) στην οποία ανακαλύφθηκε ο τάφος του αγίου Αποστόλου Φιλίππου. Χοροστάτησε επίσης στον Ορθόδοξο Εσπερινό τον οποίο ετέλεσε ο τακτικός Εφημέριος της Ορθοδόξου Κοινότητος Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Αθανάσιος Κατζιγκάς. Κατά την τέλεσή του εκκλησιάστηκε μία ομάδα Κληρικῶν και Μοναχῶν από την Ρώμη, οι οποίοι προσέφερον στην Α. Θ. Παναγιότητα απότμημα του ιερού Λειψάνου του αγίου αποστόλου Φιλίππου. 

 

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ